De omgeving waarin beleidsadviseurs werken verandert in snel tempo. Gemeenten hebben sinds de drie decentralisaties (Wmo, Participatiewet, Jeugdwet) meer mogelijkheden én meer verantwoordelijkheden om het sociale beleid naar eigen inzicht vorm te geven. Daarbij verandert ook de relatie tussen de gemeente en de (actieve) burgers en de maatschappelijke organisaties die steeds vaker invloed willen uitoefenen op het beleid en zelf initiatieven en oplossingen aandragen. Van de beleidsadviseur vraagt dit dat zij vorm kunnen geven aan nieuwe ontwikkelingen door midden in de samenleving te staan en een brug kunnen slaan tussen beleid en uitvoering.
Bij beleidsadviseur wordt vaak gedacht aan een theoretische baan, maar niets is minder waar. Je ontwikkelt creatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Je staat middenin het werkveld, waarbij je creëert, innoveert en probeert. Kortom: minder vergaderen en schrijven en meer doen! Dit vraagt politieke sensitiviteit, strategisch denken, inhoudelijke kennis, adviesvaardigheden, verbindende vaardigheden, creativiteit en skills als projectleider om nieuw beleid te vertalen naar de uitvoering.
Leergang SHMC
SHMC verzorgt een leergang voor beginnende beleidsadviseurs. In deze praktijkgerichte leergang krijg je inzicht in alle relevante aspecten en ontwikkelingen in het sociaal domein. De basis komt aan bod, met daarin relevante wet- en regelgeving en de rol van de gemeente daarin én je ontwikkelt vaardigheden waardoor je moeiteloos kunt schakelen tussen de diverse disciplines en partijen, samenwerking organiseert en regie op het netwerk houdt. Maar nog belangrijker is dat je je nieuwe kennis en vaardigheden kunt toepassen in je eigen werkpraktijk.
Jouw resultaat
Na afloop van de leergang:
Voor wie?
De leergang is geschikt voor (toekomstige) beleidsadviseurs, projectleiders en teamleiders binnen het sociaal domein. Ook als je al een tijd werkzaam bent in het sociaal domein en je vaardigheden wil uitbreiden biedt het programma je een mooie basis om door te ontwikkelen. Wil je bijvoorbeeld de stap maken van uitvoering naar beleid? Dan biedt deze leergang je een goede basis.
Vereiste voorkennis
De opleiding wordt verzorgd op hbo-niveau. De voertaal is Nederlands. Voor deze opleiding gelden geen verdere specifieke vooropleidingseisen. De leergang heeft het grootste effect als je de stof direct kunt vertalen naar je eigen praktijk. Het heeft daarom de voorkeur als je je in de praktijk bezighoudt met een beleids-, of advies- of projectopdracht in het sociaal domein.
Docenten
De hoofddocent tijdens deze leergang is Trudy Kreuijer. Trudy is een ervaren, eigentijdse en creatieve beleidsadviseur en projectleider in het sociaal domein. Zij wordt vaak ingezet als verbindende schakel tussen praktijk en beleid voor met name gemeenten, zorg-organisaties en onderwijs.
.
Tijdens verschillende onderdelen van deze leergang leveren inhoudelijke en inspirerende vakspecialisten een gastbijdrage. De hoofddocent en de gastsprekers weten vanuit hun praktijkervaring een veilige en gemoedelijke setting te creëren waarin het draait om interactie en het delen van kennis en ervaringen. Het streven is, dat je datgene wat je leert de volgende dag ook daadwerkelijk moet kunnen meenemen en toepassen in je eigen praktijk.
Omvang en data
De leergang omvat 7 lesdagen en duurt een half jaar. De lesdagen vinden eens per 3-4 weken plaats, zodat er tussentijds voldoende ruimte is om het geleerde in de praktijk toe te passen en te werken aan je praktijkopdracht.
Onderdeel | Datum |
Dagdeel 1: Context van het sociaal domein | Vrijdag 20 september 2024 |
Dagdeel 2: Beleid en beleidsontwikkeling | |
Dagdeel 3 en 4: Toolkit van de beleidsadviseur | Vrijdag 4 oktober 2024 |
Dagdeel 5: Participatiewet, armoede en schulden | Vrijdag 18 oktober 2024 (ochtend) |
Dagdeel 6: Jeugdwet | Vrijdag 18 oktober 2024 (middag) |
Dagdeel 7: Wmo | Vrijdag 8 november 2024 (ochtend) |
Dagdeel 8: AVG en het brede sociaal domein | Vrijdag 8 november 2024 (middag) |
Dagdeel 9 en 10: Effectief adviseren en gesprekstechnieken | Vrijdag 22 november 2024 |
Dagdeel 11: Opdrachtgeverschap en contractmanagement | Vrijdag 6 december 2024 (ochtend) |
Dagdeel 12: Samenwerken in ketens en netwerken | Vrijdag 6 december 2024 (middag) |
Dagdeel 13 en 14: Presentatie beleidsvoorstellen | Vrijdag 20 december 2024 |
De lesdagen starten om 9:00 uur en duren tot 16:00 uur.
Hieronder vind je een inhoudelijk programma per dagdeel.
Locatie en catering
De leergang vindt plaats op een centrale plaats in Noord-Nederland, in of rondom Assen. Tijdens alle lesdagen is de catering volledig verzorgd.
Zelfstudie en opdracht
Voorafgaand aan elke lesdag wordt je gevraagd om thuis de lesstof alvast door te nemen, zodat tijdens de lesdag zoveel mogelijk ingegaan kan worden op de daadwerkelijke toepassing van de lesstof. Je rond de onderdelen af met een praktijkgerichte opdracht. De verwachte tijd voor zelfstudie, voorbereiding en het uitwerken van de opdracht bedraagt gemiddeld 4 uur per lesdag (28 uur in totaal).
Groepsgrootte
Per leergang is er ruimte voor minimaal 6 tot maximaal 12 deelnemers. We werken bewust met kleine groepen, zodat iedere deelnemer optimaal kan participeren en de deelnemers elkaar goed leren kennen. Op deze manier kunnen we voldoende aandacht besteden aan de persoonlijke leerdoelen van de verschillende deelnemers. De aanpak gedurende het programma is zeer interactief en deelnemers worden middels vragen en opdrachten aangezet om vooral zelf tot nieuwe inzichten en ontwikkeling te komen.
Aanmelding en intake
Je kunt je aanmelden via het digitale aanmeldingsformulier onder aan deze pagina. Voorafgaand aan de start van de leergang nemen wij contact met je op voor een telefonisch intakegesprek. Dit gesprek bestaat uit een korte kennismaking, het bespreken van informatie over de leergang, het inventariseren van jouw persoonlijke leerdoelen, en het delen van verwachtingen.
Materiaal
Voorafgaand aan de opleiding ontvang je een syllabus met het lesmateriaal.
Kosten
De kosten voor deelname aan deze leergang bedragen € 4.950 per persoon exclusief BTW.
Diploma
Tijdens de leergang werk je aan een praktijkgerichte opdracht. Je sluit de leergang af met een eindpresentatie. Nadat je alle onderdelen met een voldoende hebt afgerond, ontvang je het diploma ‘Beleidsadviseur Sociaal Domein’.
Programma
Het inhoudelijke programma per dag(deel) ziet er als volgt uit:
Dagdeel 1: Context van het sociaal domein
Dagdeel 2: Beleid en beleidsontwikkeling
Dagdeel 3 en 4 Toolkit van de beleidsadviseur
Dagdeel 5: Participatiewet, armoede en schulden
Dagdeel 6: Jeugdwet
Dagdeel 7: Wmo
Dagdeel 8: Vanuit de praktijk
Dagdeel 9 en 10: Effectief adviseren en gesprekstechnieken
Dagdeel 11: Opdrachtgeverschap en contractmanagement
Dagdeel 12: Samenwerken in ketens en netwerken
Dagdeel 13 en 14