Actualiteitentraining Wet Inburgering

Wat betekent de nieuwe Wet Inburgering voor de praktijk?

Alle ins en outs – Interactief – Blijvende helpdeskfunctie

Quote deelnemer:
“Leerzaam, duidelijk, praktijkgericht. En veel input gekregen voor mijn eigen werk.”

De nieuwe Wet Inburgering
In 2022 is de nieuwe Wet Inburgering ingevoerd. De gemeente heeft daarmee de regie over de inburgering. Het doel van deze nieuwe wet is dat inburgeraars zo snel mogelijk meedoen in Nederland, bij voorkeur via betaald werk. Voor sommige inburgeraars wordt het taalniveau verhoogd. Op basis van een brede intake moeten gemeenten met de inburgeraar afspreken welke inburgeringsroute wordt afgelegd. De gemeente moet dit vastleggen in een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP). Inmiddels hebben gemeenten geruime tijd ervaring opgedaan met het werken vanuit de nieuwe wet. Veel professionals hebben de behoefte om praktijkervaringen te delen, casuïstiek te bespreken en te horen hoe andere gemeenten met bepaalde situaties omgaan.

Wij verzorgen daarom een actualiteitentraining over de Wet Inburgering.

Doel
Na afloop van deze actualiteitentraining:

  • Ken je de opzet en de kaders van de Wet Inburgering.
  • Ben je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in de Wet Inburgering
  • Ken je de elementen uit de wet, zoals de brede intake, het PIP, financieel ontzorgen, de 3 leerroutes en weet je hoe deze naar de praktijk vertaald kunnen worden.
  • Weet je waar je als gemeente de ruimte hebt om zelf beleid op te maken.
  • Weet je waar je bij de uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering tegenaan kunt lopen.
  • Ben je op de hoogte van de (regionaal) in te kopen voorzieningen.
  • Weet je hoe gemeenten invulling geven aan de handhaving van de wet.
  • Heb je op casuïstiekniveau eigen praktijkervaringen kunnen delen met de docent.
  • Weet je waar gemeenten tegenaan lopen bij de uitvoering van de Wet Inburgering en hoe daarmee om gegaan kan worden. Bijvoorbeeld over de wijze waarop ‘oude-wetters’ en ‘nieuwe-wetters’ elkaar beïnvloeden, situaties waarbij er in één gezin gezinsleden onder de oude Wet Inburgering en de nieuwe Wet Inburgering vallen en de wijze waarop je specifiek aandacht kunt hebben voor jongeren onder de doelgroep inburgeraars.

Doelgroep
Deze actualiteitentraining is interessant voor zowel beleidsmedewerkers als uitvoerende medewerkers die zich bezig (gaan) houden met de nieuwe Wet Inburgering.

Wie verzorgt de actualiteitentraining
Voor deze actualiteitentraining zetten wij mevrouw Nilini Drenth in.

Nilini Drenth is senior binnen het team THUISin050; een nieuw coördinatiepunt voor de begeleiding van statushouders binnen de gemeente Groningen. Inburgering en een opleiding of werk gaan hand in hand. Het coördinatiepunt bestaat uit een kernteam van re-integratiecoaches die de volledige regie voeren over de statushouders. De re-integratiecoaches werken intensief samen met andere afdelingen en organisaties die integraal onderdeel uitmaken van het coördinatiepunt, zoals inkomensconsulenten, accountmanagers en beleidsmedewerkers, maar ook scholen, welzijnsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Binnen het coördinatiepunt THUISin050 wordt feitelijk al deels gewerkt met de uitgangspunten van de nieuwe Wet Inburgering.

Waar en wanneer?
De actualiteitentraining over de nieuwe Wet Inburgering vindt plaats op dinsdag 5 november 2024 van 9:00 tot 16:00 uur. Deze actualiteitentraining vindt plaats in het Drachten of Assen. Tussen de middag wordt je een lunch aangeboden.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze actualiteitentraining bedragen € 375,- per persoon. Dit is inclusief cursusmateriaal, locatie en lunch en exclusief BTW.

Combineren?
Behalve over de Wet Inburgering verzorgen wij dit najaar ook actualiteitentrainingen over de volgende onderwerpen:

26 oktober Actualiteiten Participatiewet in Balans
14 november Actualiteiten Wmo
12 november Actualiteiten Handhaving

In-company
Wilt u met uw hele team de actualiteitentraining volgen? Uiteraard kunnen we dit dan ook in-company verzorgen. We brengen u graag een vrijblijvende en op maat gemaakte offerte uit.

Programma
Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

  • De hoofdlijnen van de wet.
  • Actuele ontwikkelingen.
  • Brede Intake.
  • PIP (persoonlijk Plan Inburgering en Participatie).
  • Financieel ontzorgen.
  • Maatschappelijke begeleiding en participatieverklaringstraject (PVT).
  • Leerroutes (Opleidingsroute, B1 route, Route Zelfredzaamheid).
  • Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP).
  • Inkoop en regionale samenwerking.
  • Casuïstiek

Interactief
Tijdens de actualiteitentraining ga je samen met de andere deelnemers en de docent interactief aan de slag om de wet te vertalen naar de praktijk. Hierbij ga je gezamenlijk specifiek in op de vraag: “Waar lopen we in de praktijk nu tegenaan bij de uitvoering van de Wet Inburgering?”

Blijvende helpdeskfunctie
Als je meedoet aan deze training kun je, ook na afloop van de training, via mail en telefoon contact opnemen met docent Nilini Drenth om haar te laten meedenken in jouw specifieke situatie. Vanuit haar specialisatie is zij geïnteresseerd in de aanpak, de successen en de valkuilen van andere organisaties.

 

 

Meld je nu aan voor de actualiteitentraining Wet Inburgering