Leergang Uitkeringsadministratie (UA)

Basisopleiding Financieel medewerker uitkeringsadministratie
SHMC verzorgt een praktijkgerichte en hoogwaardige leergang in dit specifieke vakgebied!

Methodiek
De leergang bestaat uit verschillende onderdelen die gedurende de scholingsdagen apart, maar ook in samenhang behandeld worden. Behalve de theoretische kennis is er in deze leergang veel aandacht voor de vertaling naar de praktijk. Je leert aan de hand van casuïstiek en opdrachten om de kennis in de praktijk daadwerkelijk toe te passen.

Doelgroep
Werk je sinds kort (of wil je binnenkort gaan werken) als financieel medewerker uitkeringsadministratie? Dan is deze leergang iets voor jou!

Doel
Na afloop van deze leergang:

  • Ken je de Participatiewet en de aanverwante wet- en regelgeving op hoofdlijnen, heb je een goed beeld van het totale juridische speelveld en weet je hoe je dit in de praktijk bij gemeenten wordt toegepast.
  • Weet je hoe een uitkering is opgebouwd, kun je de normen goed toepassen en ben je in staat om te berekenen welke invloed inkomsten en vermogen hebben op het recht en de hoogte van de uitkering.
  • Kun je de klantmanager ondersteunen bij het maken van berekeningen en kun je opgegeven of gewijzigde inkomen bruto-netto berekenen en verwerken.
  • Weet je hoe uitkeringen administratief verwerkt en betaalbaar gesteld worden.
  • Ben je in staat om financiële documenten als loonstroken en aanslagen te lezen, te analyseren en de gevolgen voor de hoogte van de uitkering te berekenen.
  • Ben je bekend met begrippen als beëindiging, herziening, intrekking, terug- en invordering en beslag en weet je hoe dit juist berekend en verwerkt wordt.

Locatie
De leergang vindt plaats in een centrale locatie in de omgeving van Drachten of Assen. Tijdens de cursusdagen op locatie zijn de koffie- en theevoorzieningen voor je geregeld. Tussen de middag wordt je een lunch aangeboden.

Omvang, opbouw en scholingstijden
De leergang bestaat uit 4 scholingsdagen. De lesdagen starten om 9:00 uur en duren tot ca. 16:00 uur.

Certificaat
Na afloop van de leergang ontvang je een certificaat.

Programma en data
De leergang bestaat uit de volgende onderdelen:

Dag 1 – Inleiding Participatiewet
Donderdag 7 november 2024
Om je functie goed uit te kunnen oefenen moet je kennis hebben van de Participatiewet, de wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werkloze werknemers (IOAW) en de wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ). Wanneer heb je recht op een uitkering en welke norm krijg je dan? Wie voert een gezamenlijke huishouding en wat is de kostendelersnorm? Wat is het verschil tussen de Participatiewet en de IOAW/Z?

Dag 2 – Voorliggende voorzieningen
Dinsdag 12 november 2024
Welke voorliggende voorzieningen zijn er, voordat je in aanmerking komt voor een bestandsuitkering? En wat moet je als uitkeringsverwerker weten als iemand naast een voorliggende voorziening een aanvullende bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet ontvangt?

Dag 3 – Bijstand en belastingen
Dinsdag 19 november 2024
Je krijgt ook te maken met voorlopige- en definitieve aanslagen en de overige heffingskortingen. Hoe bereken je waar iemand recht op heeft. Wat is de reden dat iemand terug moet betalen? Je leert om aan de hand van een stappenplan een berekening te maken, zodat je daarna kunt uitleggen waarom iemand een aanslag krijgt. Ook leer je om loonstroken te lezen en te analyseren. Wat is het belastbaar loon en wanneer wordt het bijzonder tarief toegepast? Wat is de loonheffingskorting? Hoe gebruik je de witte en/of de groene loonheffingstabellen van de de belastingdienst? Wat zijn de verschillen tussen een uitkering op grond van de Participatiewet en een uitkering op grond van de IOAW, de IOAZ of de Bbz. Aan de hand van verschillende loonstroken ga je dit in de praktijk oefenen.

Dag 4 – Rekenen met uitkeringen
Dinsdag 26 november 2024
Het bepalen van de netto inkomsten is een groot onderdeel van de uitkeringsadministratie. Waar moet je rekening mee houden en hoe voer je dit in in het systeem. Wanneer wordt er teruggevorderd en op grond waarvan. Wanneer wordt een uitkering herzien of ingetrokken? Wat is een verzwegen partner? Hoe leg je dit vast in het systeem en hoe wordt dit ingevorderd door de gemeente? Wat is de beslagvrije voet, wanneer leg je een vereenvoudigd derden beslag op en hoe verwerk je dat in de bijstandsuitkering?

Docent
De leergang wordt verzorgd door Jan Kuipers en Alwin Hagenouw. Beide docenten zijn senior-adviseurs in het Sociaal Domein en bovendien ervaren docenten en trainers in dit specifieke vakgebied. Deze training is zodoende vóór de professional en wordt gegeven dóór een professional uit het werkveld om zodoende ook optimaal te kunnen oefenen met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Kosten
€ 2.250 per persoon exclusief BTW, inclusief locatie, catering en materiaal

 

Meld je nu aan voor Leergang Uitkeringsadministratie