Juridische kaders vertaald naar de dagelijkse praktijk
Hoe bouw je een onderzoek op? Toegespitst op jouw werkwijze en jouw specifieke vragen |
Met de decentralisaties per 1 januari 2015 zijn gemeenten volledig financieel verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet. Daarmee zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor de handhaving. Gemeenten hebben daarom de mogelijkheid om toezichthouders aan te stellen. De handhaving op de Participatiewet is voor gemeenten bekend terrein, maar het toezicht en de handhaving op de Wmo en de Jeugdwet bieden nieuwe uitdagingen.
Gemeenten zijn zoekend naar de invulling van de ruimte die de Wmo en de Jeugdwet biedt. Veel toezichthouders op de Wmo en de Jeugdwet hebben een achtergrond als handhaver Participatiewet en lopen tegen praktische vragen aan met betrekking tot enerzijds de juridische mogelijkheden en anderzijds de praktische opbouw van een onderzoek
Wat bieden wij je?
SHMC verzorgt een praktijkgerichte training waarin we je de juridische kaders schetsen en dit vertalen naar de opbouw en uitvoering van een handhavingsonderzoek op basis van de Wmo of Jeugdwet in de praktijk.
Doelgroep
Deze praktijktraining is interessant voor handhavers en toezichthouders die zich bezig (gaan) houden met onderzoeken Wmo en Jeugdwet.
De training is vooral interessant als je enige ervaring hebt met handhaving en toezicht en je je werkzaamheden gaat uitbreiden met het toezicht op de Wmo en/of Jeugdwet.
Doel
Na afloop van deze training:
Methodiek
Voorbereidingsopdracht
Programma
Inleiding:
Praktijk:
Trainer
Als trainer zetten wij Gerrie van Gent in. Gerrie heeft een achtergrond in het sociaal domein met veel praktijkervaring als handhaver en sociaal rechercheur. Vanaf 2015 heeft zij zich als uitvoerend specialist en als projectleider gespecialiseerd in onderzoeken naar zorgfraude op grond van de Wmo en Jeugdwet. Gerrie verzorgt regelmatig voorlichtingen, trainingen en adviestrajecten binnen gemeentelijke organisaties over zorgfraude.
Kosten
€ 375 per persoon exclusief BTW