Zomercongres 25 september 2023

Ook dit jaar sluiten we de zomer weer af met ons zomercongres. Een middag vol ontwikkeling, ontmoeting en ontspanning op een inspirerende locatie in het hart van het Noorden.

Het Sociaal Domein is een uitdagende wereld waarin we steeds complexere problemen tegenkomen. Als professional speel je een cruciale rol en soms ben je zelfs de sleutel tot het oplossen van situaties. Hoewel gemeentelijke organisaties graag dicht bij de burger willen staan, word je als professional vaak geconfronteerd met bureaucratische druk. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je werkplezier te behouden.

Op ons zomercongres krijg je in één middag een boost aan inspiratie en inzichten over de ontwikkelingen in het Sociaal Domein en jouw rol daarin. Verwacht een gevarieerd programma met boeiende sprekers en interactieve workshops. Topdocenten en praktijkdeskundigen delen hun kennis en ervaring, zodat je concrete handvatten krijgt om mee te nemen naar jouw dagelijkse praktijk in het Sociaal Domein. 

Wanneer: Maandagmiddag 25 september vanaf 12:00 uur.
Waar: Congrescentrum De Zeegser Duinen in Zeegse.
Arrangement: We starten met een smakelijke lunch. Na afloop ben je van harte welkom om aan te schuiven bij het dinerbuffet.

Dit wil je niet missen. Tot 25 september!

Wiesje Vrijburg, Richard Noor en Christiaan Middelkamp

Programma Zomercongres

12.00 uur – Inloop en ontvangst + lunch met heerlijke broodjes

12.30 uur – Welkom

12.45 uur – Plenaire introductie – drs. Agnes Schilder

13.30 uur – Start workshops

  • Ronde 1: workshop van 13.45 – 14.45 uur
  • Ronde 2: workshop van 15.00 – 16.00 uur
  • Ronde 3: workshop van 16.15 – 17.15 uur

17.15 uur – Dinerbuffet

Kosten en aanmelding
De kosten van dit programma bedragen € 295 per persoon (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief de locatie, lunch en diner.

“Wie ben jij in het Sociaal Domein?”
Gezond, gelukkig en succesvol zijn. Dat willen we allemaal wel. Voor onszelf en voor de klanten waar we mee werken. Ondanks de toegenomen kennis over welzijn en gezondheid, horen we steeds vaker dat mensen te maken hebben met burn-out klachten, ontevredenheid en veranderende verwachtingen in hun leven en werk. Ook in het Sociaal Domein is dit merkbaar. Dit roept vragen op: Wat doet ons floreren? Wanneer zijn we zelf gelukkig in ons werk? En overkomt ons dat of kun je daar zelf voor kiezen? Laten we samen op zoek gaan naar antwoorden.

Drs. Agnes Schilder is een bekend spreker in de zorg, het onderwijs en het Sociaal Domein. Daarnaast is zij toegepast psycholoog, professioneel coach en docent aan de Hanze Hogeschool en NHL Stenden.

Agnes neemt je in deze plenaire opening mee in de eeuwige zoektocht van de mens naar geluk, welbevinden en zelfontplooiing. Hierbij vertaalt zij wetenschappelijke kennis naar herkenbare situaties en praktisch toepasbare inzichten. Dit alles in een informele sfeer, met humor, een kritische blik en relativerend vermogen.

Workshops
Ontdek ons uitgebreide aanbod van maar liefst 11 inspirerende workshops. Stel je eigen persoonlijke programma van 3 workshops samen door te kiezen uit een scala aan boeiende onderwerpen. Laat je inspireren en maak je klaar voor een dag vol waardevolle kennis en nieuwe inzichten.

Genieten van de natuur
Wil je naast de boeiende inhoudelijke workshops even helemaal iets anders doen? Dat kan! Onder begeleiding van een ervaren natuurgids van Staatsbosbeheer kun je een ontspannen wandeling maken door het adembenemende heidegebied de Zeegse Duinen in het natuurgebied de Drentsche Aa te maken. Deze wandeling duurt ongeveer een uur en biedt je de kans om te genieten van de schoonheid in de natuur om je heen.

Aanmelden zomercongres

Workshops

Tijdens het zomercongres kun je deelnemen aan 3 van de volgende workshops. Je kunt zelf je pakket samenstellen!
A – Nooit meer trekken aan een dood paard – Kinley Hillen
Welke klanten heb jij in je caseload? Als werkconsulent, werkcoach of klantmanager werk je  steeds meer met een doelgroep met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Je krijgt dan regelmatig te maken met gedragsuitingen als ‘niets willen’, ‘niets kunnen’ of wrok naar de gemeente. Worstel jij hier ook mee? Heb je het gevoel dat je aan een dood paard aan het trekken bent? Ervaren coach en trainer Kinley Hillen laat je in deze interactieve workshop zien hoe het toch mogelijk is om deze doelgroep te motiveren, in beweging te brengen en reactief gedrag succesvol om te buigen in proactief gedrag. Aan de hand van herkenbare situaties neemt Kinley je mee in haar eigen praktijkervaring, deelt zij praktisch tip, do’s en dont’s en gaan jullie samen op zoek naar de vorm van klantbenadering die bij jou past.
 B – De invloed van de Wams – Gerben de Boer
Het conceptwetsvoorstel Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams) treedt waarschijnlijk in 2024 in werking. Het doel van de Wams is om mensen met meerdere problemen beter te kunnen helpen, door de mogelijkheden tot gegevensuitwisseling in het Sociaal Domein te verbeteren. In sommige gevallen is het immers nodig om verder te kijken dan het eigen domein. Om de Wams goed te kunnen laten werken is het nodig dat de dienstverlening voor het Sociaal Domein bij gemeenten op de juiste wijze is ingericht. Zo moeten de gemeentelijke jeugdhulp, bijstand, schuldhulpverlening en maatschappelijke ondersteuning goed samenwerken, maar moeten ook de samenwerkingsmogelijkheden met aanpalende domeinen zoals zorg, OOV en woningbouw vergroot worden. Gerben de Boer (juridisch adviseur en docent) vertelt welke invloed de Wams gaat hebben op het Sociaal Domein en wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk.
 C – Hoera! 18 jaar… en nu? – Hedwig Bijkerk
In deze workshop neemt Hedwig Bijkerk je mee naar het niemandsland tussen de zorg voor minderjarigen en volwassenen. Als een jongere 18 jaar wordt vervalt het recht op jeugdhulp, maar de problematiek is niet verdwenen. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat er een soepele overgang in de hulpverlening bestaat. Toch is dat in de praktijk lang niet altijd het geval. Belangrijke domeinen daarin zijn: inkomen, huisvesting, dagbesteding en vervolghulp. Kortom: een vraagstuk en prioriteit voor het brede Sociale Domein. Beleidsadviseur en specialist Jeugdhulp Hedwig Bijkerk praat je bij over de casuïstiek, knelpunten en kansen bij de overgang van minder- naar meerderjarigheid.
 D – Actualiteiten Participatiewet – Gerdien Oldenhuis
Gerdien Oldenhuis praat je bij over actualiteiten en ontwikkelingen in de Participatiewet. Zij is docent en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen met als specialisatie arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht. Daarnaast geeft zij trainingen over deze rechtsgebieden aan diverse doelgroepen, waaronder rechters, advocaten, gemeenten en bewindvoerders. Gerdien is jarenlang consulent werk en inkomen geweest bij verschillende gemeenten. Deze combinatie maakt dat zij als geen andere op de hoogte is van de ontwikkelingen van de wetgeving in de sociale zekerheid en dit kan vertalen naar de uitvoeringspraktijk van de Participatiewet. In een interactieve setting laat Gerdien je meedenken in actuele ontwikkelen en uitdagingen.
 E – Toezicht en handhaving in het Sociaal Domein – Dennis Bok
Dennis Bok is een specialist met leidinggevende, adviserende en uitvoerende ervaring in de integrale handhaving, toezicht en naleving in het Sociaal Domein. Vanuit deze brede kennis en ervaring neemt Dennis je in deze workshop mee in de actuele ontwikkelingen binnen de wereld van toezicht in het Sociaal domein (Participatiewet, Wmo en Jeugdwet) en de uitdagingen waar gemeenten voor staan. Wat betekent bijvoorbeeld de nieuwe zorgwet voor het toezicht op de zorgaanbieders? Welke consequenties heeft de ‘menselijke maat’ binnen de Participatiewet? En houden we eigenlijk wel echt integraal toezicht binnen het Sociaal Domein? Met veel enthousiasme kan Dennis de ontwikkelingen vertalen naar praktische voorbeelden, valkuilen en handvatten.
 F – Ervaarcircuit LVB en Autisme – Johan Vlasma (MEE Academie Noord)
In deze workshop verplaats je je in de belevingswereld van iemand met een stoornis in het autisme spectrum (ASS) of een licht verstandelijke beperking (LVB). Hoe is het om een onduidelijke opdracht te moeten uitvoeren, onder druk te worden gezet, of dat er te snel en onduidelijk tegen je wordt gepraat. Je voert een circuit uit dat bestaat uit een aantal korte opdrachten, waarin je ervaart welk effect druk, onduidelijkheid of een veelheid aan prikkels op je kan hebben. Het resultaat is dat je beter begrijpt hoe ingewikkeld onze samenleving voor mensen kan zijn. En hoeveel het van iemand kan vragen om je in die samenleving staande te houden. Johan Vlasma, trainer van de MEE Academie Noord begeleidt je in het uitvoeren van de opdrachten en staat stil bij de vraag: Wat doet deze ervaring met jouw gedachten, gevoelens en (neigingen tot) gedrag?
 G – Durf jij je stresssysteem bloot te geven via Virtual Reality – Annet Post
Het is de hoogste tijd voor een andere kijk op stress. Wist je dat 87% van de mensen wel eens een vorm van druk op het werk ervaart? Het is dan ook bijna onmogelijk om stress op de werkvloer te vermijden, te ontlopen of uit te bannen. Je kunt er dus maar beter slim en handig mee omgaan en een gezond stressritme ontwikkelen. Gezonde stressritmes dragen bij aan betere vitaliteit en gezondheid, minder uitval en bevlogenheid en enthousiasme in zowel privé als je werk. In deze inspirerende en interactieve workshop geeft Annet Post je inzicht in jouw stresssysteem. Annet is een ervaren loopbaan- en vitaliteitscoach. Zij wisselt theoretische kennis af met inspirerende filmpjes. Je leert hoe je persoonlijke stresssysteem werkt, hoe je het aan kunt zetten voor prestatie en focus, maar ook weer op tijd uit kunt zetten voor ontspanning en herstel. Daarnaast geeft ze een aantal vrijwilligers de mogelijkheid om grip te krijgen op hun eigen persoonlijke stresssysteem door mee te doen aan een interactief spel, waarbij gebruik gemaakt wordt van Virtual Reality (VR).
 H – Actualiteiten Wet Inburgering – Nilini Drenth (gemeente Groningen)
De opvang van vluchtelingen en de inburgering van nieuwkomers zijn volop in het nieuws. Vorig jaar is de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden. Waar lopen gemeenten in de praktijk tegenaan? Welke ontwikkelingen zijn er rondom inburgeraars? En wat zijn de meeste recente wijzigingen in de wetgeving? Nilini Drenth is coördinator van THUISin050 (het coördinatiepunt voor de begeleiding van statushouders binnen de gemeente Groningen). Daarnaast heeft zij ervaring als re-integratiecoach voor statushouders en is zij is een juridisch specialist in het sociale zekerheidsrecht en het vreemdelingenrecht. In deze workshop gaat Nilini met je in gesprek over de meest actuele ontwikkelingen.
 I – Slimmer en efficiënter samen werken in het Sociaal Domein – Elizabeth Rot
De werkdruk is hoog in het Sociaal Domein. Of je nu werkt binnen Werk, Inkomen, Wmo of Jeugd: veel organisaties hebben te maken met achterstanden, hoge werkvoorraden, termijnen en deadlines. Dit zorgt ervoor dat we ons in het werk vooral laten leiden door deze werkdruk, waarbij we de inwoner en de kwaliteit van het werk wel eens uit het oog verliezen. Hoe verbeter je de processen voor je inwoner en je team? In deze workshop geeft Elizabeth Rot, processpecialist en LEAN-deskundige binnen het Sociaal Domein, je praktische tips en trucs hoe je jezelf de ruimte kunt geven om je te focussen op datgene waar het echt om draait in het Sociaal Domein: de inwoner en kwalitatief goed werk leveren.
 J – Interactieve werkvormen – Petra Wakker
Iedereen werkt in of met groepen. Misschien geef je groepscoaching of -training. Daarnaast komen we allemaal dagelijks of wekelijks samen in werkoverleggen, intervisiesessies, casuïstiekbesprekingen, werkgroepen, projectgroepen etc. Hoe zorg je voor een leuke sessie: Hoe start je effectief en houdt je de energie erin? Hoe kom je tot de kern van het thema? Hoe daag je mensen uit en hoe laat je ze samenwerken? Hoe prikkel je mensen en hoe zorg je dat mensen even los komen van de dagelijkse sleur en buiten de gebaande paden gaan denken? Petra Wakker is een ervaren teamleider, trainer en coach. In een inspirerende workshop laat Petra je kennismaken met verschillende werkvormen om mensen te activeren, te motiveren en scherp te houden tijdens bijeenkomsten. Tijdens deze workshop kun je dan ook niet achteroverleunen, maar moet je actief aan de slag!
 K – De hei op! – Natuurgids
Wegens succes terug op het programma! Heb je naast 2 inhoudelijke workshops de behoefte om iets heel anders te doen? Dat kan! Trek stevige schoenen en een warme jas aan en maak onder begeleiding van een natuurgids  een wandeling van een uur door het prachtige heidegebied de Zeegse Duinen in het natuurgebied de Drentsche Aa.