Professionals in het Sociaal Domein werken steeds meer met de doelgroep waarbij er sprake is van verschillende (vaak) niet zichtbare beperkingen, bijvoorbeeld mensen waar autisme en verstandelijke beperkingen een rol spelen.
Het begeleiden van cliënten met autisme of een verstandelijke beperking vraagt om specifieke competenties van de medewerker, zoals het kunnen herkennen en ‘lezen’ van signalen, het aanpassen van je communicatiestijl, het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid en het omgaan met bijvoorbeeld rigide gedragingen.
SHMC verzorgt een training waarin deelnemers leren effectief te communiceren met mensen met autisme of een licht verstandelijke beperking.
Doel
De leerdoelen van de training zijn als volgt te omschrijven:
Methodiek
De training is interactief, waarbij de praktijksituaties uit het werk van de deelnemers centraal staan. Het leerklimaat dat gecreëerd wordt is veilig en activerend. De werkvormen die gebruikt worden zijn gericht op informatieoverdracht, zelf ontdekken door middel van ervaringsoefeningen en het oefenen van vaardigheden. De deelnemers gaan actief aan de slag. Leren door te ervaren en te doen!
Trainer
Als trainer zetten wij Johan Vlasma in. Johan is een ervaren trainer, coach en intervisiebegeleider. Hij is gespecialiseerd in het verzorgen van trainingen voor professionals in het Sociaal Domein over het omgaan met mensen met niet zichtbare beperkingen. Daarnaast maken we in deze training gebruik met een trainingsacteur die gespecialiseerd is in het spelen van een persoon met een specifieke (vaak onzichtbare) beperking of een ervaringsdeskundige.
Omvang en varianten
De training bestaat uit 1 dag.
Wij verzorgen de training in 3 varianten:
Programma
De training bestaat uit de volgende elementen:
1 – Ervaren
Leren door te ervaren. Aan de hand van interactieve oefeningen ervaar je zelf wat de impact kan zijn van LVB of ASS. Hierdoor kun je je beter verplaatsen in de gedachten- en gevoelswereld van iemand met een LVB of ASS.
2 – Verhalen
Verweven door de hele training zijn verhalen van mensen met een LVB of ASS. Deze verhalen worden vertolkt door een trainingsacteur of een ervaringsdeskundige. De verhalen illustreren de specifieke uitdagingen die zij in het dagelijks leven ervaren.
3 – Kennis
Wat is eigenlijk een LVB en wat verschillende verklaringsmodellen voor autisme. Je krijgt achtergrondkennis over LVB en ASS. Bijvoorbeeld over verschillende ontwikkelingsleeftijden, over over- en ondervraging en over leerstijlen.
4 – Kwaliteiten
De training besteedt aandacht aan de kwaliteiten van mensen met LVB en ASS. Wat is het belang van het zien en benutten van deze kwaliteiten en wat zijn die kwaliteiten dan?
5 – Gespreksinstrumenten
Hoe kun je je gesprekstechnieken afstemmen aan deze doelgroep. De training leert je onder andere om zaken te verhelderen die voor de ander (nog) geen betekenis hebben, informatie te doseren en het bieden van verwerkingstijd.
6 – Toegespitst op de praktijk
Je leert de kennis, ervaringen en gespreksinstrumenten toe te passen in je eigen werk.
Meer informatie
Neemt gerust contact met ons op.